Facebook en de mama van Vincent

12 mei 2021

Sinds begin februari hebben ze de FB pagina van mijn zoon veranderd naar een herdenkingspagina. Zonder ons medeweten, zonder ons te verwittigen. Toen ik het die dag zag, was het precies alsof onze zoon een tweede keer stierf.

Voor mij was, voor het overlijden, sociale media niet zo belangrijk, maar sinds Vincent er niet meer is, is dit een schakel geworden tussen zijn vrienden, kennissen en mezelf. Ik had het paswoord van zijn pagina, ik logde iedere dag in. Enerzijds deed ik dit heel bewust om FB niet de indruk te geven dat dit een ‘dode’ pagina was. Ik postte soms nog eens een herinnering. Vrienden konden er nog terecht om eens een privéberichtje te sturen. Ik noteerde dagelijks zijn herinneringen, soms van jaren geleden, om er ooit nog eens iets mee te doen.Plots is alles weg. Zelfs zijn vrienden. Een klein aantal bleven staan, de rest moest ik allemaal opnieuw aanvragen. Dan kwam ik erachter dat niet Vincent,maar ik die verzoeken verstuurde. Met als gevolg dat ik er plots een heleboel ‘nieuwe’ vrienden bij heb. Wat ook niet de bedoeling was. Vincent had zijn vrienden, ik de mijne.

Reeds 100-den mails stuurde ik naar FB. Telkens een standaard antwoord terug. Ik denk niet dat al iemand persoonlijk mijn mails gelezen heeft. Ik krijg telkens een mail terug dat dit het beleid van facebook is, dat ze dit doen ter bescherming van de privacy van de overledene. En dat iemand dit hen gemeld heeft. Mensen die dicht bij mij staan, weten hoe belangrijk die FB pagina was voor mij, en zullen dit zeker niet aangegeven hebben.

Ten eerste hebben ze niet alleen de privacy van de overledene geschonden, door hem zijn pagina af te nemen, en hebben ze die van mij ook geschonden,doordat ik nu een heel aantal ‘vrienden’ heb die mijn vrienden niet zijn maar deze van mijn zoon. Ik kan aan de herdenkingspagina ook geen nieuwe vrienden meer toevoegen.

Ze hebben mij beheerder gemaakt over de herdenkingspagina.Hoe komen ze bij mij terecht? Als ze dan toch mijn gegevens hadden, konden ze toch eerst eens de vraag gesteld hebben.

Een vriendin van mij heeft een overleden dochter. Zij hebben zelf een herdenkingspagina aangevraagd bij FB. Daarvoor moesten ze een overlijdingsakte, een bewijs dat ze de ouders waren… doorsturen. Het was een moeilijk proces. En bij mij is het allemaal zo heel gemakkelijk gegaan, zonder dat ik erom gevraagd heb.

Ik ken reeds verschillende ouders die in hetzelfde geval zitten als wij. Ik vind dit echt niet kunnen. Ik heb echt mijn twijfels over de werkwijze van FB. Een heel graag had ik eens een persoonlijk gesprek gehad met iemand daar in FB, maar blijkbaar is dit een onmogelijke zaak. Dan vraag ik me echt af, moeten die mensen zelf eerst iets dramatisch tegenkomen, vooraleer ze eens gaan nadenken over hun daden?

Mijn interview in de krant gaat wel voor een stuk over FB, maar het interview voor Radio 2, dat was telefonisch maar niet rechtstreeks, daar hebben ze het hele FB gedeelte eruit gelaten. Waarom ? Heel graag zou ik verdere actie ondernemen, maar ik weet echt niet meer hoe. Radio, Televisie, alles zoveel mogelijk in de media brengen….

In die paar weken dat FB dit gedaan heeft, ben ik in een diepe put terechtgekomen, terug, waar ik elke dag terug moet spartelen om boven te raken. Dit voor FB een hele banale kwestie, maar voor mij o zo belangrijk. Als jullie ideëën hebben om daar iets verder mee te doen, ben ik echt wel bereid om mee te werken. Alles is welkom.

Groetjes, en warme knuffel,

Trui, mama van Vincent

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gerelateerde posts

Victor

Victor

Artikel uit “het laatste nieuws” dd. 15/10/17 Koen Torrekens verloor zijn jongste zoon Victor op reis tijdens de zomervakantie....

Een plots verlies

Een plots verlies

Ik verloor mijn zus heel plots. Het was als een donderslag bij heldere hemel. Alles wat ik als vanzelfsprekend beschouwde, was...

Blijft op de hoogte van het laatste nieuws & acties

bekijk onze webshop

Steun onze VZW door een van onze goodies aan te kopen of een donatie te maken

Nieuwsbrief

Schijf u hier in voor onze nieuwsbrief

Volg Ons

Volg ons op een van volgende kanalen

ROUWKOST

 

Wanneer iemand dichtbij plots veraf is.

vzw Rouwkost                          Info@rouwkost.be
Rekeningnummer: BE91 7360 6896 8276                                     Bic-code: KREDBEBB 

privacy verklaring

 

 

Het maken van deze website, dat konden we niet alleen. We zijn volgende organisaties dan ook zeer dankbaar: 

  • Politiezone AMOW
  • Provincie Vlaams-Brabant

Volg Ons