Verschillende Diensten

Auteur:Rouwkost

31 oktober 2021

Federale politie

De federale politie is voornamelijk een gespecialiseerde steundienst voor de lokale politiezones. Zij verlenen hulp in onderzoeken die over heel België of daarbuiten gevoerd worden. Bijvoorbeeld: auto- en computercriminaliteit, opsporing van vermiste personen, terreur, drugtransacties, enz. Zij maken gebruik van helikopters, speurhonden en andere hulpmiddelen. Meer info kan je vinden op http://www.politie.be/fed/nl.

Spoorwegpolitie

De spoorwegpolitie hoort bij de federale politie en werkt voornamelijk aan incidenten op treinen en het Belgische spoorwegennet in het algemeen. Zij stellen ook de treinongevallen en treinzelfdodingen vast.

Wegpolitie

De wegpolitie valt ook onder de federale politie en houdt toezicht op de snelwegen. Zij stellen de verkeersongevallen op de autosnelwegen vast.

Lokale politie

De lokale politie is ingedeeld in zones en voert lokale opdrachten uit. Deze zones kunnen bestaan uit één of meerdere gemeenten en staan onder andere in voor de ordehandhaving (veiligheid), lokaal verkeer, recherche (politie die een misdrijf onderzoeken), wijkwerking, interventie en slachtofferbejegening.

Parket

Het parket wordt ook wel ‘openbaar ministerie’ genoemd die o.a. trachten een crimineel feit te onderzoeken en te verklaren en om een dader te pakken. Op het parket zitten ‘parketmagistraten’ of ook ‘substituten (vervangers) van de Procureur des Konings’ genoemd.

De kerntaken van een parket zijn:

  • Daders opsporen en voor de rechtbank brengen
  • Opdrachten geven aan politie voor een onderzoek (bv. bewijzen zoeken)
  • Beslissing nemen in een gerechtelijk dossier.

Onderzoeksrechter

De onderzoeksrechter is een speciaal aangestelde rechter van de rechtbank van eerste aanleg. Hij of zij leidt een gerechtelijk onderzoek en kan opdrachten geven aan de politie om bewijzen te zoeken van een misdrijf of om een dader te zoeken. De onderzoeksrechter zoekt naar de waarheid waarbij hij of zij zowel elementen in het voordeel als in het nadeel van de verdachte moet onderzoeken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gerelateerde posts

Algemene gang van zaken

Algemene gang van zaken

Eerste Vaststelling Als iemand sterft door iets anders dan ziekte, ouderdom of een andere natuurlijke oorzaak, dan is dat een...

Blijft op de hoogte van het laatste nieuws & acties

bekijk onze webshop

Steun onze VZW door een van onze goodies aan te kopen of een donatie te maken

Nieuwsbrief

Schijf u hier in voor onze nieuwsbrief

Volg Ons

Volg ons op een van volgende kanalen

ROUWKOST

 

Wanneer iemand dichtbij plots veraf is.

vzw Rouwkost                          Info@rouwkost.be
Rekeningnummer: BE91 7360 6896 8276                                     Bic-code: KREDBEBB 

privacy verklaring

 

 

Het maken van deze website, dat konden we niet alleen. We zijn volgende organisaties dan ook zeer dankbaar: 

  • Politiezone AMOW
  • Provincie Vlaams-Brabant

Volg Ons