Omgaan met rouw als school of vereniging
Stel een vertrouwenspersoon ter beschikking en informeer alle kinderen over de aanwezigheid van deze persoon. Maak hen duidelijk dat ze ook bij het CLB of het JAC terecht kunnen wanneer ze dit zouden wensen. Het is voor kinderen niet altijd makkelijk om hun gezin hiermee te belasten, waardoor ze liever hun hart luchten tegen een persoon die hier verder vanaf staat. Je kan ook kiezen voor een groepsgesprek in de klas, indien je het liever luchtiger houdt.
Moederdag en vaderdag, het zijn moeilijke momenten voor kinderen wiens ouder of familielid overleden is. Moedig het kind niet aan om het knutselwerkje voor iemand anders te maken maar benut dit moment om de overleden persoon te herdenken. Durf dan ook te vragen naar deze persoon, om een herinnering te vertellen bijvoorbeeld.
Je kan ook kiezen voor een groepsgesprek in de klas. Via deze weg luister je niet alleen naar de zorgen van het kind in kwestie maar ook naar de medeleerlingen. Afhankelijk van hun leeftijd kunnen zij zelf met heel wat vragen zitten omtrent de dood. Probeer hun vragen over het thema zo goed mogelijk te beantwoorden maar stel grenzen. Vraag toestemming aan de nabestaande om dit in de klas te bespreken. Respecteer het tempo van de nabestaanden door naar hun wensen te luisteren. Hoe zien zij de terugkeer naar de klas? Op welke manier gaan we de andere kinderen vertellen wat er gebeurd is. Vertel hier ook bij dat het belangrijk is om de situatie een beetje te kaderen naar de andere kinderen toe. Ook de manier van herdenken op school is belangrijk. Probeer zoveel mogelijk vanuit het kind en zijn gezin te werken.
Vraag toestemming aan de nabestaande om dit in de klas te bespreken
Op welke manier gaan we de andere kinderen vertellen wat er gebeurd is. Vertel hier ook bij dat het belangrijk is om de situatie een beetje te kaderen naar de andere kinderen toe.
Ook de manier van herdenken op school is belangrijk. Probeer zoveel mogelijk vanuit het kind en zijn gezin te werken.
Maak het onderwerp ‘rouwen’ bespreekbaar
Maak hier voldoende tijd voor! Praat over de dood, over wat er gebeurt nadien, hoe je een dierbaar persoon kan herdenken, hoe moet je omgaan met de nabestaanden enzovoort. Probeer dit niet eenmalig te doen.
Begeleid leerlingen bij de keuze om de overledene te groeten
Denk ook aan oude klasgenoten van de overleden persoon
Op deze manier zorg je ervoor dat geen enkel kind of jongere in de kou blijft staan.
Enkele handige links die je hierbij kunnen helpen:
- Op de Thomas More-website staat er een draaiboek voor scholen waar er ook afscheidsvieringen in opgenomen zijn.
- Boeken met verhalen en gedichten die aansluiten op het thema vind je hier.
- Voor boeken met een christelijke insteek, kan je hier terecht.
- Voor meer inzicht hoe verschillende religies omgaan met overlijden, kan je hier meer lezen.
Leidt (zorg-)leerkrachten op om te leren omgaan met rouw
Blijkbaar hebben leerkrachten het soms moeilijk om op een gepaste manier om te gaan met kinderen of jongeren die een verlies hebben ervaren. Ze missen handvaten om hiermee om te gaan.
Het is belangrijk om zowel leerkrachten als zorgleerkrachten de kans te geven om zich bij te scholen. De opleiding ‘vertrouwenspersoon in het onderwijs’ wordt aangeboden door de Federale Overheid, departement onderwijs en vorming.
Verwijs leerlingen door naar diensten die kunnen helpen
Je kan leerlingen onder andere doorverwijzen naar de huisarts, het Centrum voor Leerlingenbegeleiding, het Centrum Algemeen Welzijnswerk of meer specifiek voor jongeren tot 25 jaar, het JAC. Je kan een beroep doen op een organisatie die zich specifiek richt op mensen die te maken krijgen met het verlies van een dierbare en de verwerking hiervan zoals Missing You.
Voor meer informatie over de verschillende hulpverlenende organisaties, klik hier.
THOMAS, KULEUVEN heeft een draaiboek voor scholen uitgewerkt. Meer info kan je via deze link vinden.
In de wolken heeft nuttige tips voor scholen, een boekenlijst voor docenten in het basisonderwijs en een boekenlijst voor docenten in het voortgezet onderwijs.
ROUWKOST
Wanneer iemand dichtbij plots veraf is.
vzw Rouwkost Info@rouwkost.be
Rekeningnummer: BE91 7360 6896 8276 Bic-code: KREDBEBB
Het maken van deze website, dat konden we niet alleen. We zijn volgende organisaties dan ook zeer dankbaar:
- Politiezone AMOW
- Provincie Vlaams-Brabant
Volg Ons
Recente reacties