Mannen en vrouwen rouwen dikwijls verschillend, en dat geldt ook voor ouders en kinderen. Sommigen kunnen de gebeurtenissen snel een plaatsje geven, terwijl anderen blijven zoeken naar antwoorden of manieren om ermee om te gaan. Zo trachten mannen hun verdriet eerder rationeel te benaderen terwijl vrouwen dit vooral emotioneel verwerken. Het vergt veel energie om het verdriet te verwerken en tegelijkertijd nog eens rekening te houden met het verdriet van de andere leden van het gezin. Op een andere manier rouwen kan soms verkeerd geïnterpreteerd worden en tot misverstanden leiden.
Belangrijk is dat het verschil in omgaan met emoties gerespecteerd wordt. Iedereen is anders, en dat geldt ook voor het omgaan met emoties. Wanneer de ene er graag over praat, wil de andere er juist even niets over horen. Dat is allemaal normaal, maar zeker niet makkelijk om mee om te gaan. Probeer dus niet boos te worden of geïrriteerd te raken. Denk eraan dat jullie allemaal in hetzelfde schuitje zitten en dat er ooit een dag zal komen dat alles wat makkelijker zal worden.
Het UZ Gent heeft een rouwbrochure (pdf-formaat) opgesteld. Je vindt hem hier.
Enkele tips
Wil je afscheid nemen op de plaats van het overlijden?
Soms kan dat. De politie of iemand van slachtofferhulp kan je helpen.
Soms is het niet mogelijk, omdat het te gevaarlijk is. Bijvoorbeeld aan een snelweg of een spoorlijn.
In dat geval kun je afscheid nemen bij de begrafenisondernemer.
Het is echt oké om meer dan één keer te gaan. Vraag gerust hoe vaak je kunt langskomen. Begrafenisondernemers begrijpen heel goed dat jij een groot verlies moet verwerken.
Ze maken wel graag goede afspraken om alles te organiseren.
De plaats van overlijden vermijden
Omdat het soms te confronterend is om langs de plaats van het overlijden te komen, vermijden heel wat nabestaanden deze plaats. Het vergt heel wat moed om deze confrontatie aan te gaan. Soms kan je niet anders, bijvoorbeeld wanneer het overlijden thuis gebeurd is. Laat je bijstaan door een vertrouwenspersoon of een familielid om deze stap te zetten. Blijft het na enige tijd nog steeds onoverkomelijk om op de plaats van overlijden te komen en maakt deze plaats onderdeel uit van je dagelijkse bezigheid, raadpleeg dan iemand uit de hulpverlening om hulp te krijgen op welke manier je dit kan aanpakken. Soms is de oplossing niet zo moeilijk en heb je gewoon een duwtje in de rug nodig. Dat is niet meer dan normaal.
Terug buiten komen
Het leven terug opnemen verloopt niet altijd even gemakkelijk. Als je bij de bakker of de slager binnenloopt kan je de indruk hebben dat er een ongemakkelijke stilte valt. Je denkt dan dat men over jouw situatie aan het praten is, wat niet altijd het geval is. Terug buiten komen kort na een traumatisch gebeuren, vraagt veel moed en durf. Lukt het toch niet echt? Vraag hulp aan een vriend, vriendin of kennis om de eerste stap te zetten en je te vergezellen.
Meerdere keren afscheid nemen
Indien je afscheid wil nemen op de plaats van het overlijden, kan dit zolang dit mogelijk is. De politie en/of een slachtofferbejegenaar kunnen je daarbij helpen. Afhankelijk van de plaats van overlijden kan dit uitgebreid of heel beperkt zijn. Soms kan het gebeuren dat afscheid nemen op de plaats van overlijden, niet mogelijk is omdat dit te gevaarlijk is (bijvoorbeeld aan een autosnelweg of een spoorlijn). In dat geval kan je wel afscheid nemen bij de begrafenisondernemer. Bespreek met de begrafenisondernemer hoe vaak je kan langskomen. Het is echt oké om meerdere keren langs te gaan. Begrafenisondernemers begrijpen maar al te goed dat jij een groot verlies moet verwerken en staan je hierin meestal graag bij. Belangrijk is wel dat je goede afspraken maakt zodat zij alles in goede banen kunnen leiden zonder dat de rest van hun planning hierdoor verstoord wordt.
0 reacties