Facebook is het enige platform waar je op voorhand kan kiezen wat er met jouw account moet gebeuren wanneer je dood gaat. Je kan kiezen om je account te laten verwijderen of je kan iemand aanduiden die beheerder wordt van jouw herdenkingspagina. Ga naar ‘instellingen>’algemeen’>instellingen voor accounts met herdenkingsstatus’ om jouw voorkeur door te geven.
Heeft een dierbare op voorhand geen voorkeur doorgegeven aan Facebook, dan kan jij met hen contact opnemen om de twee opties te bekijken. Houd er rekening mee dat Facebook altijd een bewijs van overlijden zal opvragen.
Je account laten verwijderen is natuurlijk duidelijk: wanneer Facebook het bericht krijgt dat jij gestorven bent, verdwijnt jouw profiel en alle inhoud van het internet. Maar je kan er dus ook voor kiezen om je profiel te laten bestaan zoals het op dat moment is.
De regels van Twitter zijn vergelijkbaar met die van Facebook. Je persoonlijke informatie wordt met niemand gedeeld na je dood, maar je nabestaanden kunnen het account laten verwijderen als ze jouw overlijden melden aan Twitter. Je kan ook een aanvraag indienen om bepaalde berichten te verwijderen, zonder het hele account weg te gooien. Verder biedt Twitter geen andere opties
Net als bij Facebook kan je van een Instagramprofiel een herdenkingspagina laten maken, wat meteen ook inhoudt dat er niets meer aan het account gewijzigd kan worden. Instagram laat nooit andere gebruikers toe om in te loggen op je account na de dood. De posts blijven onveranderd en zichtbaar voor de volgers van de persoon in kwestie.
Naaste familieleden kunnen het account ook laten verwijderen, als ze kunnen bewijzen dat ze familie zijn van de overledene. Daarvoor vraagt Instagram een geboorte- en sterftebewijs van de overledene, en ook een bewijs dat je een naast familielid of erfgenaam bent van de persoon die gestorven is.
Google is waarschijnlijk nog het moeilijkste van alle online profielen om vat op te krijgen na een overlijden. Gmail, You Tube, Google+, Google Drive en Picasa behoren allemaal tot Google en wie een Android-telefoon gebruikt, heeft nog heel wat andere diensten die aan het bedrijf gekoppeld zijn.
Net zoals Facebook houdt Google permanent een archief bij met al jouw informatie, waar je geliefden nooit allemaal bij kunnen. Wel kan je verschillende aanvragen indienen via de inactiviteitsvoorkeuren van Google om bepaalde diensten te activeren of te verwijderen van een overleden naaste. Elke aanvraag wordt geval per geval bekeken, wat kan gaan om het wissen of doorsturen van mailverkeer naar het verwijderen van een “+1” op Google Plus. Je kan er ook nu al zelf aangeven wat er met jouw account moet gebeuren na je dood.
Herdenkingspagina
Als beheerder van een herdenkingspagina krijg je niet gewoon de logingegevens van de overledene. Je beheert die pagina vanuit je eigen account. Je zal bijvoorbeeld wel de omslagfoto kunnen aanpassen en vriendschapsverzoeken kunnen accepteren. Maar je kan niet in de berichtjes van de gestorven persoon gaan neuzen of vrienden verwijderen van dat profiel. Wie je beheerder maakt, dat kies je natuurlijk helemaal zelf. Dat kan eender wie zijn, zolang hij of zij maar een Facebook account heeft. Facebook laat die persoon weten dat hij of zij beheerder zal worden van jouw account wanneer je komt te overlijden. Je geeft dus best op voorhand even een seintje aan die persoon om te vermijden dat je partner of beste vriendin zich een hoedje verschiet. Wanneer familie of vrienden aan Facebook laten weten dat jij overleden bent, kan je profiel omgezet worden naar een herdenkingspagina. Die ziet er identiek hetzelfde uit als jouw profiel. Al je info, foto’s en posts blijven bewaard. Mensen kunnen ook, als de beheerder van jouw pagina dat toelaat tenminste, berichtjes en herinneringen delen op jouw profiel. Maar je profiel zal bijvoorbeeld niet meer verschijnen in advertenties en je vrienden krijgen ook geen melding van jouw verjaardag. Voor je naam zal ook “Ter nagedachtenis van” verschijnen.
(tekst uit Radio 2, de grootste familie)
Bij een opzeg, gaat een telefoonnummer gedurende 180 dagen in quarantaine, Die termijn is wettelijk vastgelegd en alle operatoren houden zich daaraan. Na 180 dagen wordt het telefoonnummer vrijgegeven en klaargemaakt voor een nieuwe gebruiker. Wat moet je doen als je alle gegevens wil bijhouden die gelinkt zijn aan een oud nummer? Als je een nummer wil opzeggen, maak van alle gesprekken foto’s. Wil je audioberichten bijhouden? Neem die op voordat je het nummer opzegt.”
Veel telecomoperatoren sturen gratis een opname op van de voicemail begroeting van een overledene. Dat kan zolang het nummer nog actief is. Als het nummer wordt afgesloten, lukt dat niet meer. De voicemail begroeting verdwijnt dan voorgoed en kan ook niet meer gerecupereerd worden. Wil je een opname van zo’n voicemail begroeting, vraag dat dan voordat je het nummer afsluit.
Je kan een voicemail begroeting ook zelf opnemen. De apps call recorder of automatic call recorder zijn veelgebruikte voorbeelden. Als je in de app op de opname toets drukt, wordt je inkomend gesprek opgenomen. Die opname kan je downloaden en delen met anderen.
Bron: De inspecteur, Radio 2https://radio2.be/de-inspecteur/plots-zag-ik-in-whatsapp-een-andere-profielfoto-dan-die-van-mijn-overleden-zoon utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR0HjgnLlybhDRTp7ZXvTNeNh0jT0mSj0EiKUFvQObgY4yTfUMGZ9VGSBKk#Echobox=1651073369
0 reacties